Že imate knjigobežnico v vašem kraju?

Foto: Marko Alpner

Kaj so knjigobežnice? To so hiške za izmenjavo knjig najrazličnejših oblik, ki jo postavite v vaše lokalno okolje in si tako zagotovite stalno podarim-dobim knjižnico. So odlično orodje za povezovanje in druženje članov vaše skupnosti ob knjigah in branju.

Kot knjigobežnico lahko uporabite že obstoječe objekte, kot so telefonske govorilnice ali avtobusne postaje, ali pa izdelate prav posebno leseno hiško, v katero boste shranili svoje knjige.

Delujejo tako, da vanjo prinesete knjige, ki ste jih že prebrali, potem pa vsakdo lahko vašo knjigo brezplačno vzame, jo odnese domov in prebere, nato pa vrne nazaj v knjigobežnico. Lahko pa tja prinese drugo knjigo, ki je ne potrebuje več.

Knjigobežnice polnijo ljubitelji knjig, ki želijo prebrane zgodbe deliti z drugimi in ne želijo, da bi se na njih nabiral prah ali da bi romale v smeti. Vanje prinesemo knjige, ki so nam všeč in želimo, da bi jih prebrali tudi drugi. V zadnjem času k projektu pristopajo tudi različne založbe, zato lahko v njih najdemo tudi nove knjige.

Na zemljevid knjigobežnic je trenutno vpisanih že več kot 170 postaj po vsej Sloveniji, kjer si lahko izposodite knjigo. Pokukajte vanj – mogoče knjigobežnico v vašem kraju že imate, pa sploh ne veste za to?!

Nameravate v kratkem tudi vi postaviti knjigobežnico v vašem kraju in bi želeli o tem obvestiti kar največje število ljubiteljev branja?

Vnesite otvoritveni dogodek v dogodkovnik NMSB. Nini Kožar, pobudnici gibanja, pa v Facebook skupino Knjigobežnice pošljite sporočilo s čim bolj natančno lokacijo vaše hiške. Tako se bo tudi vaša knjigobežnica znašla na zgoraj omenjenem zemljevidu in jo bodo prebivalci vašega kraja hitreje našli. In tudi polnili z zanimivimi zgodbami.

Berimo skupaj!

Bralna gnezda

V času pandemije je zlasti med otroci in mladostniki kar za tretjino upadel obisk knjižnic. Rešitev, da bi lahko ohranili večletna prizadevanja za njihovo opismenjevanje in zanimanje za branje, so BRALNA GNEZDA – prostore v parkih oziroma igriščih, kjer se ti največ zadržujejo. Knjižnice pozivajo občine in lokalne skupnosti, da na takih lokacijah postavijo knjigobežnico, ob njej pa še prijeten kotiček za branje. ˝Če želimo družbo znanja, potem potrebujemo ljudi, ki znajo dobro brati.˝ – Božena Kolman Finžgar, direktorica Knjižnice A.T. Linharta Radovljica Več v prispevku RTV Slovenija (Poročila, 4. 10. 2021): https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174810788?s=mmc[/learn_more