Sporočila za javnost in medijske objave NMSB 2020

SPOROČILA ZA JAVNOST NMSB 2020

8. september 2020

Letošnji nacionalni mesec skupnega branja posvečen branju kot vrednoti

Spoštovani,

ob mednarodnem dnevu pismenosti in hkrati uradnem začetku tretjega Nacionalnega meseca skupnega branja so organizatorji in pobudniki projekta danes v Cankarjevem domu pripravili nacionalni medresorski posvet Branje kot vrednota?

Posvet, ki so ga organizirali Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Andragoški center Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Cankarjev dom ter Bralno društvo Slovenije kot izvršni producent, je bil namenjen skupnemu razmisleku o ozaveščanju širše javnosti o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Glavni namen organizatorjev posveta je bil povezati pomembnejše ustanove in posameznike, ki dvigajo zavedanje o knjigi kot vrednoti ter na najrazličnejše načine motivirajo za branje, hkrati pa spodbuditi zavedanje o pomenu branja na vseh področjih življenja (zdravje, družina, gospodarstvo …) tudi v splošni javnosti.

Na uvodnem, plenarnem delu so svoje misli o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture strnili mag. Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije, Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS, dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda RS za šolstvo, dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo in Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Izjave govorcev plenarnega dela in več o Nacionalnem mesecu skupnega branja 2020 so v priloženem sporočilu za javnost.

Priloga: sporočilo za javnost (pdf, 4 str.)

 

 

 

NAJAVA DOGODKA

2. september 2020

 

Vabilo medijem na nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, ob mednarodnem dnevu pismenosti

Spoštovani,

ob mednarodnem dnevu pismenosti vas vabimo na nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?, ki bo potekal v torek, 8. septembra 2020 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Predvsem vas vabimo na uvodni, plenarni del, ki bo potekal od 9.00 do 9.30 v Linhartovi dvorani, na katerem bodo svoje misli o pomenu bralne pismenosti in bralne kulture strnili mag. Savina Zwitter, predsednica Bralnega društva Slovenije, Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo RS, dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda RS za šolstvo, dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo in Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Z nacionalnim posvetom Branje kot vrednota? se bo uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2020 (NMSB 2020), ki ga prirejamo tretjič in bo trajal vse do 11. oktobra.

Prilogi:

MEDIJSKE OBJAVE NMSB 2020

 

 

 

 

14. 12. 2020

55 let radijske oddaje Lahko noč, otroci in 75 let otroške revije Ciciban (Sledi časa)

Letos mineva 55 let, odkar je bila na Prvem programu Radia Slovenija prvič – in od takrat naprej neprekinjeno – predvajana radijska oddaja Lahko noč, otroci, ter 75 let od izida prve številke Cicibana, revije za otroke, ki jo izdaja Mladinska knjiga Založba.

Valjeni k poslušanju oddaj Sledi časa, ki ju je pripravila Špela Šebenik. V obeh oddajah boste zasledili zanimive goste, ki so delili spomine in prispevali k nastajanju kakovostnih vsebin za otroke.

 

15. 9. 2020

Branje temelji na možganski funkciji za prepoznavanje obrazov, zato spodbuja k empatiji (Jezikovni pogovori)

Vabljeni k poslušanju radijske oddaje Jezikovni pogovori, kjer se je Aleksander Čobec pogovarjal z dr. Tino Bregant, dr. med., o branju, možganih, spodbujanju empatije skozi branje ter škodljivosti pretirane rabe zaslonskih medijev.

 

8. 9. 2020

Tudi knjižni blogi tlakujejo pot do bralcev  (Jezikovni pogovori)

Vabljeni k poslušanju radijske oddaje Jezikovni pogovori na 3. programu Radia Slovenija – programu Ars. Blaž Mazi se je z gostjami Nino Prešern, Urško Bračko in Alenko Štrukelj pogovarjal o knjižnih blogih, ki v poplavi informacij postajajo vse bolj opazen vir priporočil za literaturo. Ob dnevu bralne pismenosti so se spraševali, komu so knjižni blogi sploh namenjeni, če vemo, da bere vse manj ljudi?

 

8. 9. 2020

Kako navdušiti za branje in znanje? (Studio ob 17.00)

Človek se je od nekdaj zanimal za dobre zgodbe, vprašanje je le, kje jih je dobil. Za širši razvoj družbe je velikega pomena, da dobre zgodbe dobivamo prek knjig, saj je ta tiskani medij še vedno eden izmed najboljših za razvoj poglobljenega mišljenja ter prenosa znanja. Vprašanje je, ali dobre knjige najdejo pot do bralcev in kakšno mesto jim dajemo mediji. To so bile iztočnice za Studio ob 17h na Prvem programu Radia Slovenija, ki so ga pripravili na mednarodni dan pismenosti, ob začetku nacionalnega meseca skupnega branja.

Pogovor je potekal v neposrednem prenosu iz Cankarjevega doma, kjer je potekal nacionalni medresorski posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Branje kot vrednota?. V oddaji so sodelovali direktorica Javne agencije za knjigo Renata Zamida, dr. Gaja Kos, knjižna urednica in kritičarka, dr. Sašo Dolenc, komunikator znanosti 2019, in dr. Bernard Nežmah, novinar in publicist.

 

DOGODKI

 

#športajmoinberimo

Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavod RS za šolstvo in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez (OKS), Javna agencija za knjigo, Združenje splošnih knjižnic in Mariborska knjižnica so zasnovali program #športajmoinberimo. Program ima izhodišča v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030, ki jo je vlada sprejela lani decembra. Vodilo programa je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi.

Mladim športnikom želimo s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. S tem programom želimo vplivati tudi na njihov odnos do branja ter širiti védenje, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v njihovem osebnem in športnem življenju.

Letos se je program #športajmoinberimo uspešno odvil v treh splošnih knjižnicah: Mariborski knjižnici, Mestni knjižnici Kranj in Osrednji knjižnici Srečko Vilhar Koper. Dogodki so se povezovali z Evropskim tednom športa, dnevom slovenskega športa in Nacionalnim mesecem skupnega branja 2020.

Vabljeni k ogledu kratkega videa, ki je nastal po dogodku v Mariboru. Ogledate si ga lahko tukaj.