Sporočila za javnost in medijske objave NMSB 2021

SPOROČILA ZA JAVNOST

 

13. oktober 2021

SPOROČILO ZA JAVNOST

Nacionalni mesec skupnega branja vsako leto ponuja več dogodkov

Ljubljana, 11. oktober 2021 – Četrta izpeljava Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB 2021), ki jo spremlja promocijsko-komunikacijska akcija Beremo skupaj, se je ob zaključku Tedna otroka® (10. oktobra) za letos uradno zaključila, vendar se bodo dogodki v okviru projekta še nadaljevali. Do zadnjega dne se je v okviru projekta pod geslom Beremo skupaj zvrstilo okrog 850 dogodkov več kot 180 izvajalcev, ki so vabili bralce k skupnemu druženju ob knjigah.

Med učitelji, knjižničarji in drugimi strokovnimi delavci je vedno več tistih, ki bralno pismenost in bralno kulturo postavljamo visoko na lestvici vrednot in spretnosti tako otrok kot odraslih in se čutimo močno povezani v skrbi zanju. To sta pokazala tudi strokovna posveta – uvodni Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu, ki ga je ob začetku NMSB 2021 organiziralo Bralno društvo Slovenije, ter zaključni ABC Bralne pismenosti III, ki je nastajal v organizaciji Centra za razvoj bralne pismenosti v Mariborski knjižnici. Na obeh smo iskali nove pristope spodbujanja k branju in navdih za svoje prihodnje dejavnosti, s katerimi bi uspeli vzbuditi radovednost in zapeljati v branje tudi tiste, ki smo jih na tej poti iz različnih razlogov izgubili. Zavedamo se, da v navdušenje nad branjem morda nikoli ne bomo mogli prepričati vseh, lahko pa jim branje približamo skozi osebno izkušnjo oziroma branje pripeljemo tja, kjer se nahajajo (na spletu, v glasbi, športu, med vrstniki …). Ugotovitve raziskovalke dr. Ane Vogrinčič Čepič kažejo, da je pri tem zelo pomembno tudi okolje, v katerem beremo.

Pogled na dogodke, vpisane v dogodkovnik NMSB 2021, tudi sicer kaže, da je branje – kljub temu da ga dojemamo kot samotno dejavnost, ki zahteva od nas pozornost in poglobljenost, zelo družabna dejavnost. Potreba po druženju ob knjigi, povezovanje skozi pripovedovanje zgodb in pogovor o prebranem se zdi še posebej izrazita po lanskem letu, ko so bile zaradi pandemije zaprte knjigarne, knjižnice in tudi šole.

Število dogodkov, vpisanih v dogodkovnik na spletni strani nmsb.pismen.si, je preseglo ne samo lansko število, ko je dogajanje pogosto potekalo prek spleta, temveč tudi tisto iz leta 2019. Tako je bilo samo v času NMSB 2021 v spletni dogodkovnik vpisanih okrog 850 dogodkov skoraj 180 izvajalcev, ki so na najrazličnejše načine vabili k branju.

Tradicionalne poti do bralcev, kot so knjige za prvošolce in bralni nahrbtniki za vrtce, ki jih podarja Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, nacionalni projekt Rastem s knjigo, ki ga za sedmošolce in prve letnike srednjih šol pripravlja Javna agencija za knjigo RS, skupaj s šolami pa ga izvajajo splošne knjižnice, medgeneracijska bralna srečanja, kot je npr. Modro brati in kramljati Mestne knjižnice Kranj, še vedno ostajajo ogrodje NMSB. Prav tako se zavedamo pomena rednih strokovnih usposabljanj za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, brez katerih bi bila naša prizadevanja za krepitev bralne kulture in bralne pismenosti precej manj uspešna. Nenazadnje je NMSB 2021 eden od osrednjih dogodkov tudi v okviru Tednov vseživljenjskega učenja.

Veseli nas, da so številni organizatorji s knjigami in branjem povezanih dogodkov kljub tudi ukrepom zaradi pandemije uspeli poiskati nove poti do bralcev in pripraviti nove oblike spodbujanja k branju. Tako nastajajo dogodki za spodbujanje medgeneracijskega branja ne samo v okviru splošnih knjižnic, temveč tudi v vrtcih in šolah. kar 40 različnih medgeneracijskih skupin npr. povezuje Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. Krepijo se skupine kolektivov, ki berejo skupaj. V projekt se vključuje tudi vedno več založb, ki prepoznavajo NMSB kot novo priložnost za navezovanje stikov z bralci in kupci knjig, najsibo s predstavitvami knjig in pogovorov z bralci najsibo z bralno-spodbujevalnimi  projekti za družine in mlade. Posamezni razredi z različnimi projekti vabijo k skupnemu branju sošolce in vrstnike doma in v tujini (tako nastajajo bralne hiše in drevesa s priporočili za branje, kamišibaj gledališča v tujem jeziku ipd.). Velika večina med njimi je bila organizirana v živo v osnovnih in srednjih šolah, knjižnicah, knjigarnah, društvih, tudi na prostem, kjer dosegajo najrazličnejše starostne skupine – od najmlajših, ki berejo v vrtcih, do najstarejših, ki berejo skupaj v večgeneracijskih centrih in domovih za ostarele.

 

Kaj ostaja po zaključku NMSB 2021?

Dogodkovnik NMSB ostaja odprt tudi po koncu NMSB 2021, saj želimo dobiti čim jasnejšo sliko o pestrosti in bogastvu naše bralne kulture. Poleg tega je dogodkovnik postal tudi prostor, kjer organizatorji dogodkov iščejo nove in sveže ideje za svoje prihodnje dejavnosti in na ta način širijo zavedanje o pomenu branja v družinskem krogu, v zaključenih skupinah, branju posameznikov, kupovanju knjig, postavljanju knjigobežnic …

Vse ustanove, ki skrbite za bralno kulturo in bralno pismenost v Sloveniji, zamejstvu in po svetu, zato vabimo, da še naprej vanj vpisujete svoje z branjem in knjigami povezane dogodke. Ne pozabite vnesti tudi tistih, ki ste jih že izvedli!

Plakati akcije Beremo skupaj (več kot 8.000!) vas bodo še vse do konca leta nagovarjali k branju s plakatnih mest po vsej Sloveniji, na ulicah, železniški postajah, v knjigarnah, knjižnicah, v šolah, vrtcih, domovih za starejše, varstvenodelovnih in večgeneracijskih centrih, vojašnicah, na različnih prireditvah …

Poiščite kakšen nasvet ali navdih za branje na spletni strani za družinsko pismenost, ki nastaja pod okriljem Andragoškega centra Slovenije. Na njej boste našli informacije o tem, kako spodbujati družinsko pismenost v domačem okolju, z nasveti za branje, dejavnosti in projekte za družine, s katerimi lahko starši in vsi drugi zainteresirani krepijo pismenost v domačem okolju ali ob obisku knjižnic, različnih prireditev, na družinskih izletih ipd. Na strani smo zbrali še vrsto drugih uporabnih in zabavnih gradiv, ki so nam v pomoč pri vzgajanju navdušenih bralcev.

V času NMSB 2021 ste zasledili tudi vrsto zanimivih prispevkov o branju. Za podporo NMSB 2021 se zahvaljujemo: Delu, Večeru, Bukli, Cicibanu, Cicidoju, Pilu, Pogledu; poleg njih pa tudi lokalnim medijem, kot sta Gorenjski glas in Primorske novice. Še posebej se za sodelovanje zahvaljujemo RTV Slovenija, ki je omogočila promocijo projekta na nacionalnem radiu in televiziji ter na svojem portalu MMC RTV Slovenija z radijskim in televizijskim oglasom ter številnimi oddajami, ki so zapeljevale v branje.

Naj vas za konec povabimo k sodelovanju v NMSB 2022, ko bomo spet brali skupaj in iskali nove poti do bralcev.

 

Celotno sporočilo za javnost (.pdf., 675 kB)

3. september 2021

Nacionalni mesec skupnega branja v znamenju medgeneracijskega branja

Nacionalni mesec skupnega branja 2021 (NMSB 2021) bo potekal od 8. septembra do 10. oktobra 2021. V okviru dogodkov, ki se bodo v tem času odvijali, bomo posebno pozornost namenili medgeneracijskemu branju, zato k sodelovanju še posebej vabimo starše, stare starše in večgeneracijske skupine. Izpostavljamo tudi pomen družinskega branja. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost, ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.

Pobudniki NMSB – Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije – tudi letos pripravljamo številne in raznolike dogodke in dejavnosti, s katerimi prispevamo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

V okviru NMSB 2021 se bo 8. septembra začela tudi javna medijska in plakatno komunikacijska nacionalna akcija Beremo skupaj, ki bo trajala vse do konca leta. Z njo bomo javno podprli promocijo branja, ozaveščali o pomenu branja, bralne pismenosti in bralne kulture. Avtorica ilustracije na letošnjem plakatu je Tanja Komadina. Ilustracijo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS. 4000 plakatov Beremo skupaj bomo razdelili vzgojno-izobraževalnim zavodom, splošnim knjižnicam, domovom za starejše in drugim institucijam, ki spodbujajo branje. Plakati bodo k branju vabili tudi na plakatnih mestih Europlakata in vlakih Slovenskih železnic. Preostalih 4000 plakatov bo razdeljenih med širšo (odraslo) publiko (različna strokovna usposabljanja, knjižni sejmi …).

Celotno sporočilo za javnost (.pdf, 200 kB)

MEDIJSKE OBJAVE

7. januar 2021

3. program Radia Slovenija program Ars

Prisluhnite pravljicam različnih svetovnih izročil v interpretaciji igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana. Na radijskem odru programa ARS bodo v živo vsak dan od ponedeljka do petka ob 19. uri.

Prvo pravljico, ki jo je prvi pripovedoval Rok Kunaver, lahko poslušate na tej povezavi. Ostale pripovedovalke tega tedna so še Ajda Toman, Zala Ana Štiglic in Alenka Tetičkovič.