Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

V Nacionalnem mesecu skupnega branja 2023 se nam je kor partner prvič pridružil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s partnerji (NIJZ).

NIJZ je med 29. aprilom 2023, evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti, in 1. oktobrom 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših, pripravil vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«. Najintenzivneje je potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom 2023.

S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti so različne institucije – od vrtcev, šol, domov za starejše, knjižnic, medgeneracijskih centrov in drugih – spodbujale medsebojno razumevanje ter tako presegale stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin. Akcija je bila namenjena vsem generacijam, ki želijo polepšati dan tako mlajšim kot starejšim, posebej pa so z njo nagovorili starejše (65+).

Poudarek je bil na različnih dejavnostih, v katerih je bila v ospredju knjiga in branje. Z izbranimi dejavnostmi so želeli spodbuditi tudi h krepitvi socialnih veščin, prostovoljstvu, branju, strpnosti, ustvarjalnosti, razbijanju stereotipov, humanosti, druženju, preprečevanju nekemičnih zasvojenosti.

V akciji »Pokloni čas, polepšaj dan« je bil poudarek na:

  • medsektorskemu povezovanju v lokalnih skupnostih;
  • medgeneracijskemu sodelovanju in povezovanju;
  • skupnemu branju in drugim kulturnim dejavnostim, ki jih povežemo s knjigami (pripovedovanje, poslušanje radijskih iger …).

Organizatorji si bodo prizadevali, da bo akcija trajneje zaživela v lokalnih skupnostih in postala tudi tradicionalna dejavnost NMSB.

Svojo aktivnost, tako posamično kot ustanova, lahko še vedno zabeležite preko povezave tukaj. Ob prijavi dogodka v dogodkovniku NMSB pa ne pozabite odkljukati kvadratek pred imenom akcije.

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Preberite tudi: 29. april 2023 – evropski dan medgeneracijske solidarnosti