Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s partnerji med 29. aprilom 2023, evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti, in 1. oktobrom 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših, pripravlja vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«. Najintenzivneje bo potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom 2023.

S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti želijo spodbuditi njihovo medsebojno razumevanje ter tako presegati stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin. Akcija se pridružuje Nacionalnemu mesecu skupnega branja 2023 (NMSB  2023).

Z njo se želi z različnimi dejavnostmi, kjer je v spredju knjiga, približati starejšim nad 65 let ter tistim, ki so sami in osamljeni. Poudarek je na medgeneracijskem sodelovanju in medsektorskemu povezovanju v lokalni skupnosti. S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti želijo spodbujati njihovo medsebojno razumevanje ter tako presegati stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin. Z izbranimi dejavnostmi želijo spodbujati tudi h krepitvi socialnih veščin, prostovoljstvu, branju, strpnosti, ustvarjalnosti, razbijanju stereotipov, humanosti, druženju, preprečevanju nekemičnih zasvojenosti.

Akcija je namenjena vsem generacijam, ki želijo polepšati dan tako mlajšim kot starejšim, posebej pa z njo nagovarjajo starejše (65+).

Organizatorji si bodo prizadevali, da bo akcija trajneje zaživela v lokalnih skupnostih in postala tudi tradicionalna dejavnost NMSB.

V akciji »Pokloni čas, polepšaj dan« dajejo poudarek:

  • medsektorskemu povezovanju v lokalnih skupnostih;
  • medgeneracijskemu sodelovanju in povezovanju;
  • skupnemu branju in drugim kulturnim dejavnostim, ki jih povežemo s knjigami (pripovedovanje, poslušanje radijskih iger …).

Svojo aktivnost, tako posamično kot ustanova, lahko zabeležite preko povezave tukaj. Ob prijavi dogodka v dogodkovniku NMSB pa ne pozabite odkljukati kvadratek pred imenom akcije.

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Preberite tudi: 29. april 2023 – evropski dan medgeneracijske solidarnosti