Majski stripovski tris založbe VigeVageKnjige

Založba VigeVageKnjige letos praznuje 10. obletnico. Vse leto bodo potekali dogodki, katerih cilj je poleg zabave tudi širiti glas o raznolikosti stripovskega žanra, predebatirati najbolj pereče probleme, ki tarejo sceno in tako prebijati zidove zavratnih predsodkov pred stripom.
Rubrika #1 – PROBLEMI
Slovensko stripovsko sceno pesti več težav, posebej pereče so naslednje:
1) pomanjkanje stripovske terminologije, saj se žanr plasti in razvija hitreje od spremljajočega slovarja izrazov zanj,
2) pomanjkanje stripovske kritike v medijih, ki zato, ker nimajo dovolj kompetentnih sodelavk_cev za to področje, relevantne kritike ne objavljajo,
3) pomanjkanje scenaristk_ov, specializiranih v stripovskem žanru, spričo česar premorejo slovenski stripi kdaj slabše scenarije, kot bi jih lahko imeli.
Zato od 26. do 28. maja organizirajo tridelni dogodek:

V petek, 26. 5. 2023, v Atriju ZRC SAZU ter v soorganizaciji s Stripburgerjempripravljajo debatni večer na temo slovenske stripovske ternimologije. Gosti bodo: Katja Štesl, Veronika Rot Gabrovec, Kozma Ahačič in Ciril Horjak, dogodek bo povezoval Žiga Valetič, ki bo sodeloval tudi kot debater.

V soboto, 27. 5. in nedeljo, 28. 5. 2023, pa bodo organizirali dve brezplačni delavnici: Delavnico stripovske kritike in Delavnico stripovske scenaristike. Prijave na e-mail anja afna vigevageknjige pika org. Mentorja na delavnicah bosta:

Rachel Cooke, ki bo vodila kritiško delavnico, je začela pri The Sunday Timesu, zdaj pa dela kot TV kritičarka pri The Statesmanu ter piše za The Observer. Je tudi ena prvih stripovskih kritičark, ki je v Britaniji uvedla stripovsko kritiko v dnevno časopisje. Redno piše za Guardianovo rubriko “Risoroman meseca”.

Prof. dr. HUGO FREY, kulturni in politični zgodovinar, ki se sicer ukvarja s politiko in vizualno kulturo, med drugim je soavtor kultne knjige “The Graphic Novel: an Introduction”, ki je leta 2015 izšla pri Cambridge Pressu. Ta knjiga definira pojem risoromana in razloži, od kje prihaja ter zakaj ga je smiselno uporabljati, profesor Frey pa bo na naši delavnici počel stripovsko scenaristiko.

Vabljeni!