NMSB 2023 sta podprla tudi ministrica za kulturo in minister za vzgojo in izobraževanje

Na 8. september, mednarodni dan pismenosti in tradicionalni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja, sta akcijo podprla tudi dr. Asta Vrečko, ministrica za kulturo, ter dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje. Takole so zapisali na spletnih straneh ministrstev:

Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje

“Na Ministrstvu za kulturo že od leta 2018 sodelujemo pri organizaciji Nacionalnega meseca skupnega branja.
 
Za prve korake v svet branja najpogosteje poskrbimo starši, v vrtcih za stik s kakovostno otroško literaturo skrbijo pedagoške delavke in delavci, v šolah pa so izjemnega pomena tudi šolske knjižnice.
 
Na Ministrstvu za kulturo se zavedamo pomembne vloge pri ustvarjanju pogojev za skupno branje. Da bi čas za branje imeli vsi. Da skrbimo za dostop do bogastva literature, ne glede na socialni status. Da skozi literaturo in naše delovanje gradimo vključujočo družbo.
 
Slovenija bo oktobra častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu, naslednje leto pa častna gostja bolonjskega knjižnega sejma otroške in mladinske literature.
 
Ob Nacionalnem mesecu skupnega branja vam želim, da berete, skupaj ali sami, vse dni v letu.”
 
– Ministrica dr. Asta Vrečko
 

»Ljubezen do branja ni samo osnova za pridobivanje kakovostne izobrazbe, je osnova za boljše razumevanje vseh vidikov našega življenja. V zadovoljstvo mi je, da Projekt Nacionalni mesec skupnega branja ne le vztraja, pač pa vsako leto postaja obsežnejši in odkriva nove možnosti, ki nas opominjajo, kako z branjem lahko svoje življenje in družbo bogatimo na najrazličnejše načine. Z branjem bolje razumemo svet in to je v marsikdaj neobvladljivo hitrem tempu sodobnega časa vrlina, ki jo še kako potrebujemo,« je z mislijo pričetek letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja pospremil minister za vzgojo in izobraževanje, dr. Darjo Felda.

 

celotno sporočilo za javnost Ministrstva za vzgojo in izobraževanje

Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje