Priznanje zlata hruška 2023

Mestna knjižnica Ljubljana že več kot desetletje podeljuje znak zlata hruška kakovostnim knjigam za otroke in mladino. V letu 2021 sta Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sklenili dogovor o skupnem podeljevanju priznanja zlata hruška, ki je s tem postalo vseslovensko knjižničarsko priznanje za kakovostno mladinsko knjigo.

Knjige, ki po mnenju uredniškega odbora po vsebini in izvedbi izstopajo, se uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo znak zlata hruška. Odličnim mladinskim knjigam podelijo priznanja v štirih kategorijah:

  • za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo,
  • za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo,
  • za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo,
  • za prevedeno mladinsko poučno knjigo.

Prejemnike priznanja zlata hruška razglasijo vsako leto 13. novembra, na svetovni dan prijaznosti, podelijo pa jih na Prazniku zlatih hrušk na prvi dan Slovenskega knjižnega sejma.

Strokovna komisija je letošnje leto med 90 knjigami (izključno novosti, brez prenovljenih izdaj in novih izborov), ki jim je strokovni odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, podelil znak za kakovost zlata hruška, izbrala naslednje knjige, ki bodo prejele priznanja zlata hruška 2023:

 
Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga prejmeta dve knjigi:
Tik je šel v gozd po drva / Miha Hančič in Ram Cunta. Zavod VigeVageKnjige, 2022.
Kdo je kriv, da je zima bela in druge zgodbe / Neli Kodrič Filipić. Ilustr. Ana Zavadlav. Založba Pivec, 2022.
 
Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga prejme:
Spomin na drevo / Tina Vallès. Prev. Veronika Rot. Založba Zala, 2022.
 
Priznanje zlata hruška v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga prejme:
Mala kraljica velikih sten: Mira Marko Debelak-Deržaj / Natalija Štular. Ilustr. Damijan Stepančič. Gornjesavski muzej Jesenice, enota Slovenski planinski muzej, 2022.
 
Priznanje zlata hruška v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga prejme:
Z vsemi čuti! / Philippe Nessmann. Ilustr. Regis Lejonc. Fotogr. Célestin. Prev. Jasmina Žgank. Založba Miš, 2022.
 
Priznanja bodo podelili na Prazniku zlatih hrušk na 39. Slovenskem knjižnem sejmu, in sicer, v torek, 21. novembra 2023, ob 11. uri, na Gospodarskem razstavišču, v dvorani Urška.