Projekti spodbujanja branja

17. september – Dan zlatih knjig

 

17. septembra, na dan rojstva in smrti slovenskega mladinskega pisatelja Franceta Bevka, tradicionalno počastimo dan zlatih knjig. Na ta dan se začenja branje za bralno značko.

Pod okriljem Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, društev in zvez priijateljev mladine v vrtcih, šolah, knjižnicah … pripravijo bralni maraton (javna branja poezije, nastope avtorjev, podarjanje in izmenjavo knjig ipd.), prvošolci v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru pa prejmejo darilne slikanice, ki so dragoceno vabilo v svet branja.

Darilni program slikanic pripravlja Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s pomočjo podpornikov (podjetje HOFER, SVIZ Slovenije) in Javne agencije za knjigo RS. Veseli nas, da je podjetje HOFER letos že 10. leto zapored s sredstvi omogočilo, da slikanico prejmejo prav vsi prvošolci v Sloveniji in slovenski otroci zunaj njenih meja.

Več informacij: https://www.bralnaznacka.si/sl/darilne-knjige/knjige-za-prvosolce/

 

 

KONTAKT

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Tel: +386 1 4300 557

E-naslov: info@bralnaznacka.si

Spletna stran: https://www.bralnaznacka.si

 

 

Rastem s knjigo

 

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture. Z njim skušamo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Projekt pripravlja Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana (MKL), Zavodom RS za šolstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Sekcijo šolskih knjižnic pri ZBDS in Društvom slovenskih pisateljev. Izvajajo pa ga v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu ter učitelji slovenskega pouka v tujini.

V okviru projekta vsi sedmošolci in dijaki prvih letnikov srednjih šol prejmejo vsak svoj izvod izbrane knjige ob posebej za to priložnost organiziranem obisku najbližje splošne knjižnice, ki je vključen v letni delovni načrt slovenskih osnovnih in srednjih šol. Obisk knjižnice poleg prejema knjige vključuje še spoznavanje knjižničnega informacijskega znanja, seznanjanje z najnovejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev in knjige. Med šolskim letom potekajo tudi srečanja učencev in dijakov z avtorji izbranih knjig po številnih slovenskih šolah, ponekod pa tudi v zamejstvu in drugod po svetu. Te nastope sofinancirata Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS in Društvo slovenskih pisateljev. Hkrati se pri promociji branja že vrsto let povezujemo tudi s Košarkarsko zvezo Slovenije.

Več informacij o projektu: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/rastem-s-knjigo/

 

 

KONTAKT

Javna agencija za knjigo RS

Sabina Tavčar

Metelkova ulica 2b, 1000 Ljubljana

Tel: +386 1 320 28 33

E-naslov: sabina.tavcar@jakrs.si

Spletna stran: https://www.jakrs.si

 

#športajmoinberimo

 

Vodilo programa #športajmoinberimo je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom želimo s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. Hkrati želimo vplivati na njihov odnos do branja ter širiti védenje, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v njihovem osebnem in športnem življenju.

Od leta 2023 program koordinira Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ter Ministrstvom RS za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvom RS za kulturo, Zavodom RS za šolstvo ter Javno agencijo za knjigo RS. Dogodki, na katerih vrhunski športniki pripovedujejo o svojem odnosu do branja, se odvijajo v izbranih knjižnicah po Sloveniji, ki sodelujejo s srednjimišolami s športnimi oddelki.

Vse informacije o nacionalnem programu #športajmoinberimo najdete na tej povezavi: https://www.olympic.si/sportniki/olimpijski-karierni-center/izobrazevanje-in-dvojna-kariera-/sportajmo-in-berimo.

Knjige, ki jih vsak mesec priporočajo v okviru projekta, najdete na povezavi tukaj.

KONTAKT

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Tina Podgornik

Trg Edvarda Kardelja 4, 5000 Nova Gorica

Tel: +386 5 33 09 100

E-naslov: tina.podgornik@gkfb.si

Spletna stran: https://www.gkfb.si