Slovenija na Mednarodnem knjižnem sejmu otroške in mladinske literature v Bologni

Danes, 6. marca 2023, se začenja mednarodni knjižni sejem otroške in mladinske literature v Bologni, ki bo letos potekal od 6. do 9. marca. Na sejmu bo naslednje leto častna gostja Slovenija. JAK bo na sejmu prisotna z 80m2 veliko nacionalno stojnico, ki bo v hali 29 (stojnica C26-D25).
Ob predstavitvi najnovejše knjižne produkcije bodo na stojnico umeščene štiri delovne postaje slovenskih založnikov (Založba Malinc, Miš založba, Založba Pivec, Sodobnost International). S samostojno stojnico pa bosta prisotni Založba Mladinska knjiga in založba Morfemplus.
V torek, 7. 3. 2023, bo ob 11.30 v organizaciji Javne agencije za knjigo RS potekalo B2B srečanje slovenskih in tujih založb, ki se ga bo udeležilo 25 slovenskih in tujih založnikov, urednikov in agentov.
Na sejmu bo več dogodkov, na katerih se bodo predstavili slovenski avtorji in strokovnjaki s področja knjige.
V torek, 7. 3. 2023 ob 12.45, bo v prenosu iz Stockholma razglašen prejemnik nagrade ALMA. Za nagrado so nominirani štirje slovenski ustvarjalci: Ana Zavadlav, Miroslav Košuta, Huiqin Wang in Andrej Rozman Roza.
Isti dan bo ob 14.00 med predavatelji o dobrih praksah razširjanja knjig in literature Leggimondo 2023 nastopila tudi Tina Bilban, predsednica Slovenske sekcije IBBY.
V sredo, 8. 3. 2023 ob 18.00, se bo odvil dogodek Let’s Talk About Slovenia: Guest of Honour Bologna 2024, na katerem bo predstavljen tematski okvir in poudarki gostovanja Slovenije na bolonjskem knjižnem sejmu naslednje leto. Vodila ga bo v. d. direktorice JAK Katja Stergar. Na odru se ji bodo pridružile še avtorica, prevajalka in urednica pri založbi Sodobnost International Jana Bauer, glavna urednica Mladinske knjige dr. Alenka Kepic Mohar in vodja sejma Elena Pasoli.
V četrtek, 9. 3. 2023 ob 11.45, bo v sklopu regionalne konference IBBY Nika Kovač predstavila Itn., festival angažiranega pisanja.
Za ilustratorje je na sejmu najpomembnejša vsakoletna kurirana ilustratorska razstava, predlogov je vedno več tisoč, izbranih pa je le okoli 70 ilustratorjev iz vsega sveta. V letošnjem letu se na razstavo ni uvrstil noben izmed slovenskih ilustratorjev. V preteklih letih so bili na razstavi predstavljeni Ana Zavadlav (2019), Andreja Peklar (2018), Maja Kastelic (2015), pred tem pa še Peter Škerl, Alenka Sottler, Lila Prap.
Vendarle sejem ne bo minil brez izpostavljenosti slovenskih ilustratorjev. Letos mineva 100 let od rojstva italijanskega avtorja Itala Calvina, ki mu bodo na sejmu posvetili več različnih dogodkov. Med 30 ilustratorji, ki so bili izbrani na mednarodnem natečaju ilustracij del Itala Calvina za razstavo Italian Eycellence. Illustrations for Italo Calvino, je tudi Ana Zavadlav. Ilustrirala je italijanske pravljice, ki jih je zbral Italo Calvino, in so lani izšle v Italijanskih pravljicah 1 in Italijanskih pravljicah 2 priMladinski knjigi, 2022. Gašper Malej, prevajalec pravljic, bo sodeloval v pogovoru z drugimi prevajalci Calvinovih del.
Več informacij o slovenskem nastopu na sejmu lahko dobite pri vodji slovenske nacionalne stojnice, Katji Urbanija – katja.urbanija@jakrs.si.
Več o samem sejmu pa na strani https://www.bolognachildrensbookfair.com/en.