VSESLOVENSKA AKCIJA “POKLONI ČAS, POLEPŠAJ DAN”

 

V Nacionalnem mesecu skupnega branja 2023 se nam je kor partner prvič pridružil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s partnerji (NIJZ).

NIJZ med 29. aprilom, evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti, in 1. oktobrom, ko praznujemo mednarodni dan starejših, pripravlja vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«. Najintenzivneje je potekala med 29. septembrom in 1. oktobrom.

S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti različne institucije – od vrtcev, šol, domov za starejše, knjižnic, medgeneracijskih centrov in drugih – spodbujajo medsebojno razumevanje ter tako presegajo stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin. Akcija je namenjena vsem generacijam, ki želijo polepšati dan tako mlajšim kot starejšim, posebej pa so z njo nagovarjajo starejše (65+).

Aktivnosti, s katerimi se akciji lahko pridružite, so lahko raznolike: npr. organizirani obiski otrok iz vrtcev in učencev iz šol v domovih za starejše občane (DSO), organizirano medgeneracijsko branje ter številne druge kulturne dejavnosti v DSO-jih (ustvarjalne delavnice, poslušanje radijskih iger …). Poudarek je na različnih dejavnostih, v katerih je bila v ospredju knjiga in branje. Starejše lahko povabimo na kulturne in druge družabne dogodke v bližnjo šolo, splošno knjižnico ali kulturni dom. Otroci v vrtcih in šolah lahko pripravijo sporočila ali likovna dela, ki jih prostovoljci ali izvajalci patronažnega varstva prenesejo v DSO oziroma na dom starejše osebe. Z izbranimi dejavnostmi jih spodbujamo tudi h krepitvi socialnih veščin, prostovoljstvu, branju, strpnosti, ustvarjalnosti, razbijanju stereotipov, humanosti, druženju, preprečevanju nekemičnih zasvojenosti.

Svojo aktivnost, tako posamično kot ustanova, lahko zabeležite preko povezave tukaj. Ob prijavi dogodka v dogodkovniku NMSB pa ne pozabite odkljukati kvadratek pred imenom akcije.

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

Najava akcije 2024

Utrinki iz akcije “Pokloni čas, polepšaj dan” 2023 na Koroškem    /   Video

 

 

dedek in babica bereta vnukoma - dečku in deklici

KONTAKT

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Andreja Mezinec

Naslov: Trubarjeva cesta 2, 1000 Ljubljana

Tel:: +386 1 2441 400

E-pošta: andreja.mezinec@nijz.si

Spletna stran: https://nijz.si